Weinig szabadalom

Németországban Weinig nyerte szabadalmi perét a Homag-al szemben a Mannheim Fővárosi Bíróság március 22-ei döntésese alapján.
A Weinig által benyújtott szabadalom – a DE 101 37 839 – képezte a vita tárgyát. Ebben levédték a Conturex ablakgyáró CNC gépekben használt fríz megfogási-átadási mechanizmust. Lényege: a nyílászáró alkatrész hosszprofilozása mindkét oldalon megtörténik. Az átadáskor az előtoló egységek szorítópapucsai mintegy tükörképei egymásnak. A rögzítő asztal lehetővé teszi, hogy előtolóegységek közötti átadáskor az alkatrész folyamatosan rögzített pozícióban marad, így garantálva a másik oldali megmunkálás pontosságát.
A döntés alapján a Homag jogsértő módon használja ezt a védett szabadalmat a BBM 900 powerProfiler ablakgyártó központjában. A Mannheim Fővárosi Bíróság ezért kártérítés megfizetése mellett a szabadalomban rögzítettekkel szerelt gépek gyártásának és forgalmazásának függesztésére is kötelezte a Homag-ot Németországban. Az ítélet nem végleges, a Homag fellebbezéssel élhet.
A szabadalmi per előzménye, hogy a DE 101 37 839 szabadalom kapcsán már március 19-én már a Német Szövetségi Szabadalmi Bíróság Münchenben is a Weinig javára döntött. A döntés itt sem végleges, a Homag szintén fellebbezhet.
Forrás: www.glaswelt.de