Faanyag optimalizálás

Faanyag optimalizálás

...vagyis azon technológiák összefoglaló kifejezése, melyek a rendelkezésre álló faanyag megadott szempontok alapján lehető legkedvezőbb (legkevesebb hulladékkal járó, vagy legmagasabb értékkihozatalt jelentő, stb.) feldolgozását segíti elő.


Szempontok

A másodlagos faipar kiinduló alapanyaga a deszka vagy palló fűrészáru. A faanyag nem egy meghatározott, folyamatosan állandó méretekkel rendelkező, homogén alapanyag, hanem mérete és alakja folyamatosan változik, inhomogén, és hibáktól sem mentes. Ezért minden egyes darab palló ill. deszka felosztása más-más módon lesz a leggazdaságosabb. A döntéshozatal és az eltérő méretekhez történő alkalmazkodás viszont időigényes, így a termelékenység kárára megy. Mi abban segítünk Önnek, hogy megtalálja a leggazdaságosabb megoldást, az Ön gyártására szabva, egyszerre termelékenyen és magas kihozatallal.


Hogyan készül?

Régóta kérdéses, hogy mivel kezdődjön a faanyag felosztása? A hosszirányú hasítással, vagy a keresztirányú darabolással? Az ez irányú kutatások - néhány kivételes esettől eltekintve - a hasítást ajánlják első lépésként, hiszen így a hiba és a faanyag széle közötti rész nem vész kárba, valamint a daraboláshoz hosszabb alkatrészek állnak rendelkezésre, így az jobban optimalizálható.

A hasítás történhet szalagfűrészen, körfűrészen vagy sorozatvágón. A legjobb vágásminőséget és termelékenységet a sorozatvágó adja. A vágáskép adott faanyagra igazításához szükség van arra hogy a fűrészlapok helyzete üzem közben változtatható legyen. Minél nagyobb az üzem közben állítható lapok száma annál jobban növelhető a kihozatal. 4 db rögzített lappal használt hagyományos sorozatvágóhoz képest egy mozgatható lap esetén kb. 7,6 %-kal, két mozgatható lap esetén kb. 8,6 %-kal, 3 estén 9,7 %-kal, és ha mind a négy lap mozgatható 10,8%-kal nő a faanyag-kihozatal. A kihozatal-növekmény mértéke függ a kiinduló faanyag és a késztermékek minőségi és geometriai tulajdonságaitól.

A hasítást követi a hosszravágás a darabolás során. Ezt a hagyományos inga- vagy billenőasztalos körfűrészekkel csak nagy odafigyeléssel lehet a mai kor kihívásainak megfelelő gazdaságossággal végezni. A dolgozónak ugyanis első látásra és lehetőleg pillanatok alatt el kell döntenie, hogy az adott faanyag hogyan osztható fel a legjobban? Odafér-e a közé a két hiba közé egy adott hosszúságú darab, vagy sem? Mi az értékesebb: egy rövidebb jobb minőségű, vagy két összességében hosszabb, de rosszabb minőségű fríz? Mindezt egész napon át! Sokszorosan bizonyított tény, hogy az automatikus darabolófűrészekkel (természetesen csak megfelelő szoftver és gépszerkesztés esetén) növelhető a faanyag-kihozatal, de még inkább az értékkihozatal. Nem is akármennyivel: a kézi, fix méretekre daraboláshoz képest, többféle hosszméret és legalább két minőség esetén, akár 20 %-kal!

Az faanyag-kihozatal a leeső, méreten aluli darabok hossztoldásával a táblásított vagy tömbösített anyagok ill. alkatrészek készítéséhez, tovább növelhető.

Elgondolkodott? Kérje tanácsunkat az Ön gyártásának még hatékonyabbá tételéhez! Szívesen segítünk!